alcohol

Afvallen en alcohol, kan dat samen gaan?

De laatste tijd zie je misschien vaker posts van mij over mijn alcoholvrije bestaan. Maar waarom doe ik dat nou eigenlijk, wat levert het op en is zoiets nou echt nodig om af te vallen?

alcohol
Fit als een hoentje op maandagmorgen:-)

In deze nieuwsbrief ga ik hier helemaal eerlijk over zijn😊 En nee! Ik ga géén alcohol verbieden!

Ik drink al rode wijn sinds m’n studententijd (ok, misschien zelf iets eerder). Eigenlijk vrijwel niets anders, want van mixdrankjes, sterke dranken, enz. word ik echt niet blij. Gewoon goede rode wijn! Maar toen ik 2 jaar geleden voor een sixpack wilde trainen, moest ik daar de alcohol wel echt voor laten. Dat gaat echt niet samen. Besef wel: een sixpack trainen is echt heel wat anders dan afvallen!

In die periode was ik 100 dagen zonder alcohol en dat bracht me veel meer dan alleen die sixpack. Rust, ruimte, energie, veel betere nachtrust, betere huid, glanzender haar, enz. Toch heb ik daarna weer van een heleboel alcoholvolle avonden genoten. Maar steeds vaker raak ik dit zat. Het past niet meer bij wie ik wil zijn. Dus ik ben me steeds meer aan het verdiepen in een alcoholvrij leven.

Doordat ik de laatste tijd flink aangekomen was (echt, mede door corona + alcohol, de letters van die 2 woorden zijn al bijna hetzelfde), wilde ik dit er gewoon weer afhebben. En man, ik merk het verschil weer! En elke keer als ik aan mensen uitleg wat alcohol echt doet met je afvalproces, krijg ik zulke verbaasde blikken.

alcohol
Alcoholvrije smoothie met rode biet, wortel, aardbei, gember en sinaasappel geloof ik:)

Twee van mijn drie alcohol-weetjes ken je waarschijnlijk. De derde is veel minder bekend.  

Een alcoholische versnapering. De één kijkt er naar uit, de ander boeit het niet zo veel. Nummer één die algemeen bekend is, is dat er in alcoholische drankjes best wat calorieën zitten, maar goed. In een blikje cola (330ml) zitten ook 139kcal. En in principe staat Lizzybox voor: er zijn geen verboden producten. Alles kan en mag, maar weet wat je binnen krijgt.

Toch is dit verhaal over alcohol en calorieën nog niet af. Mensen die graag een biertje of wijntje drinken, kennen ook dit tweede alcoholweetje: remmingen worden minder. Dat gebeurt al na 1 glas. Bij de één wat extremer dan de ander, maar toch. Het gebeurt eigenlijk vrijwel bij iedereen. Dat heeft helemaal niets te maken met controle of discipline. Het is gewoon wat alcohol doet. En je begrijpt al: zo worden er dus ook meer bitterballen gegeten of andere borrelhapjes, wordt er sneller afgeweken van het Lizzybox-menu, denk je vaker: ‘morgen!’.

En op zich is daar ook niet altijd wat verkeerd aan, als je dat niet dagelijks doet. De 80-20% regel kan je ook hierop toepassen. Maar er is eigenlijk nog één ding dat alcohol doet, wat niet veel mensen weten. En díe is wel belangrijk. Die verklaart waarom alcohol en afvallen nou wel of niet samen gaan…

Hier komt het derde alcoholweetje: Alcohol en eten worden allebei door de lever verwerkt. Maar als je alcohol drinkt, voelt je lichaam direct dat er een onnodige, giftige stof in het lichaam is. Je lever gaat dus als eerste de alcohol verwerken en níet het eten dat je daarvoor, tijdens of na je drankje gegeten hebt. Al dat eten wordt dan opgeslagen, en je raadt het al… het wordt niet opgeslagen in spier😊Dat gebeurt vooral rond de buik en organen. Jaja, daar komt de bierbuik vandaan.

alcohol
Iets van een verse gember- ijstea.

Ik zou het lijstje met onbekende nadelen van alcohol bij afvallen nog kunnen aanvullen, maar dat is niet mijn doel. Als je geniet van een glaasje alcohol op zijn tijd, ben ik de laatste die dat af gaat raden. Wel kan ik tips geven, zodat je afvalproces niet helemaal stagneert in de zomer😊 Hoe kan je iets verstandiger omgaan met alcohol tijdens het afvallen?

  • Geen vet eten eten tijdens en net na je drankje.
  • Weet wat je drinkt! Drankjes hebben verschillende calorie-en suikergehaltes. Ook hier kun je gezonde(re) keuzes in maken!
  • Van alcohol slaap je slechter en van moe zijn krijg je honger. Drink dus liever alcoholische drankjes op het moment dat je níet moe bent. Anders komt die vreetkick sowieso!
  • Door alcohol daalt de  hoeveelheid suiker in je bloed. Hierdoor krijg je honger en jawel, in slecht eten! Zorg dus dat je je maaltijd al klaar hebt en neem bijvoorbeeld een heerlijke salade of groentebowl.
  • Of: vul je drankjes gewoon in je app in! Dan weet je precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt en kan je hier zelf berekenen bij maken!

Wil jij naast deze alcoholtips ook gewoon eens van die rot-corona-kilo’s af (je mag corona gewoon de schuld hiervan geven😊), neem dan nog even contact met me op en check de website alvast!

Eerst nog vragen? Je kan me bereiken via Instagram Messenger of per mail (info@lizzybox.nl)  Wil je liever even bellen? Plan dan even een tijdstip met me in, dan bel ik je zo snel mogelijk!

De lekkerste maaltijden

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten