Wat is het verhaal achter Lizzybox?

Leuk dat je een kijkje neemt op de website van Lizzybox. Hoe is Lizzybox begonnen? Dat verhaal vertel ik hier.

“Ik was een jaar of 10. Na het avondeten moesten we door de woonkamer lopen, we moesten onze buik intrekken, borst naar voren en schouders naar achteren. En dan keken mijn ouders of we netjes liepen.”

Misschien klinkt dit normaal, misschien ook helemaal niet. Als kind vond ik het vrij normaal. Niet wetende dat deze ervaring de 20 jaren daarna voor een negatief zelfbeeld zou zorgen. Mijn ouders zeiden nooit: je bent te dik, integendeel. Mijn moeder vond dikke kinderen juist heerlijk. Ze mestte ons letterlijk vet. We kregen zóveel snoep en koek mee naar school, dat ik dagelijks mijn klasgenoten trakteerde.

Nog steeds begrijp ik niet waarom er geen leerkracht aan de bel trok. 

Al zei mijn moeder nooit dat ik te dik was, het voelde wel zo. Ik denk dat dat komt omdat ze zichzelf te dik vond. Dat voel je als kind. En ze had anorexia. Dus hierdoor kreeg ik een heel scheef beeld mee. Als mijn moeder te dik was, terwijl ze dun was en ik mocht alles eten en ze zei dat ik niet dik was, hoe zat het dan? Je snapt het al: een compleet vertekend beeld van de werkelijkheid. 

Ik zal het vertekende beeld in foto’s weergeven… 

wie ben ik

En terwijl ik deze foto’s uitzoek en mijn verhaal zo schrijf, komen er nog steeds een paar tranen. Waarom kon ik mijzelf niet gewoon mooi voelen? Goed in je vel zitten is zó belangrijk!

Lizzybox keuken

"Ik ben het kleinkind van een oma met morbide obesitas en een moeder met anorexia"

Ik ben Lisette de Bruin, dochter van een moeder met een eetstoornis en kleinkind van een oma met morbide obesitas. Eten is in onze familie altijd een groot ding geweest, maar wel altijd op een negatieve manier. Waar mijn oma alles at wat los en vast zat, kreeg mijn moeder anorexia. 

Dat mochten haar kinderen dan weer niet krijgen, dus die werden weer flink gevoed, zonder grenzen. Wat in de puberteit weer resulteerde met een angst om dik te worden, waardoor het eeuwige lijnen leek te beginnen. Ah fijn, je snapt het al. Eetproblemen alom!

Te dik of te dun, het is nooit goed. Of toch wel? Ik wist niet meer hoe ik naar mezelf moest kijken. Ik was soms wat steviger dan anders, soms wat dunner, maar de conclusie was: het is nooit goed. In mijn hoofd was het altijd strijd, onrust, chaos! Daar wilde ik vanaf! Ik wilde de cirkel van eetstoornissen in de familie doorbreken.

Toen ik in 2010 terugkwam van een stage van een half jaar in Zuid Afrika, was ik voor het eerst echt wat voller. In Zuid Afrika interesseerde me dat geen zier. Ik heb geleefd! Maar toen ik op Schiphol landde en mijn ouders stonden daar, voelde ik de blikken. 

Ik besloot: ik ga een lichaam krijgen waar ik zelf happy mee ben, maar vooral: ik ga een lifestyle creëren die gezond, lekker, fijn en gemakkelijk is!

Hoe doorbrak ik deze vicieuze cirkel?

Om deze cirkel te doorbreken, ben ik gaan uitzoeken wat een gezonde lifestyle is, hoe je gezond kan afvallen zonder door te slaan en hoe je dit gemakkelijk volhoudt. Ik heb boeken gelezen, recepten gegoogeld, nieuwe producten uitgeprobeerd en ik werd hulp-kok in een restaurant. 

Ik denk dat ik hier de basis gelegd heb voor mijn kook-hobby! Er ging een wereld voor me open! Er was zoveel meer dan koek, snoep, vlees-aardappels-groente en toetjes! Ik leerde op een gezonde manier af te vallen, tot ik voor mezelf het gewenste resultaat had! 

En daar is Lizzybox uit voortgekomen. Een voedingsschema, waarbij ook de boodschappen thuisbezorgd worden (je kan hem ook bestellen zonder boodschappen, dus alleen het voedingsschema). Je eet zo’n 1600-1700kcal per dag, maar wél met taartjes, chocola en lekkere maaltijden. 

Ik heb alle calorieën per dag voor je uitgerekend, zodat jij je daar niet meer mee bezig hoeft te houden. Met een gezonde lifestyle en een gezonde mind, kan je bereiken wat je wilt! Ook die paar kilo’s eraf of die lifestyle change! Het lukte mij ook. En met alles bedoel ik niet: zo dun mogelijk zijn. 

Ik bedoel daarmee dat je álles kan bereiken wat jij wil bereiken. Omdat het goed voelt voor jou! 

Zo wilde ik een halve marathon rennen, terwijl ik géén ervaring had met hardlopen en vroeger altijd extreem slecht was in gym/sport. En het LUKTE! Ik startte in december 2018 met een cursus en liep mijn eerste halve marathon in april 2019!

wie ben ik
wie ben ik

Moet ik nu voor altijd volgens een schema eten?

Met deze lifestyle heb ik zelf al mijn doelen bereikt.  Daar ben ik trots op en tevreden mee. Maar die doelen wisselen wel eens. Soms train ik voor een sixpack – en geloof me, daar moet je veel voor laten – en soms train ik voor spieropbouw en moet ik juist mijn calorieën ophogen. 

Door deze ervaringen heb ik geleerd wat voeding voor je kan betekenen, maar ook wat de valkuilen zijn of waarom het soms niet lukt om af te vallen. 

En na al die jaren – nu zo’n 10 jaar sinds ik terug ben uit Afrika en m’n lifestyle veranderde door gevoelige darmen – is het heus niet altijd perfect. Ik vind mezelf soms nog steeds te dik. Of te dun. Of niet gespierd genoeg. 

Maar wat ik wel weet, is dat voeding er toe doet. Ondervoeden of overvoeden is geen antwoord. Balans en weten wat je eet wel. Net zoals cheatdays en structuur. Ik kan altijd terugvallen op mijn weekmenu’s en dat geeft me zoveel rust en structuur.

Eet ik dan nu altijd volgens schema? Nee. Echt niet 100% van de tijd. Maar ik ken de principes. Soms eet ik iets meer dan mijn schema voorschrijft, meestal niet minder. Ik weet wanneer ik afval of hoe ik spieropbouw kan bevorderen. Ik ken ook mijn eigen valkuilen. 

Als ik veel stress ervaar op werk, weet ik dat ik niet afval en kies ik er soms bewust voor om te genieten van een extra stuk chocola in de avond.

Wat heb jij aan mijn ervaringen?

Ik volg nog steeds net zo trouw als jaren geleden mijn eigen voedingsschema (die ik jullie dus ook stuur). Het mooie daaraan vind ik dat ik zelf alle recepten getest heb, voordat ze in het menu komen. Zo weet ik zeker dat ze lekker zijn, of het wel genoeg is, of het voedzaam is en hoe de balans is tussen de maaltijden en tussendoortjes.

Voor mij resulteert dit in een gezonde lifestyle die ik nu al jaren volg. De ene keer voeg ik er wat calorieën aan toe, gebaseerd op mijn sportdoelen, de andere keer richt ik mij meer op afvallen. 

Als je Lizzybox gedurende een langere tijd volgt, zal je merken dat je steeds meer kennis van gezonde producten en een gezonde lifestyle krijgt. 

Je leert nieuwe dingen eten, nieuwe smaakcombinaties proeven en waarschijnlijk een gebalanceerd voedingsplan te volgen, waarmee je – als je na een weekje gewend bent – geen honger of cravings zult hebben.

Ook zul je gewoon genieten van lekkere maaltijden en hoef je niet meer zelf elke dag te bedenken wat je nu weer moet eten. Mijn hobby maakt jouw leven gemakkelijker.

Lizzybox weekschema
De lekkerste maaltijden

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten